Primjerena prehrana u slučaju žgaravice - za svakodnevni život bez simptoma

Sažetak

Porcija muslija za doručak, ukusno pečenje za ručak, a između nekoliko jabuka – želudac ima puno posla tijekom dana. Svakim zalogajem potrebno je ponovno potaknuti stvaranje želučane kiseline. Kada ovaj sustav nije uravnotežen, višak kiseline i druge želučane smetnje pojavljuju se nakon jela. Kako se te poteškoće mogu spriječiti? A što je dio pravilne prehrane protiv žgaravice?

Žgaravicu možete izbjeći pravilnom prehranom – najbolji savjeti

Ako nakon jela često osjećate žgaravicu i želučane tegobe uzrokovane kiselinom, posebno pripazite na prehranu. Obično svaka osoba drugačije reagira na dijete i propisanu hranu, pa je za prevenciju žgaravice nakon jela važno isprobati koja je dijeta najbolja za vas i vaš želudac. Međutim, postoje neki opći savjeti o prehrani protiv žgaravice kojih bi se trebali pridržavati svi koji imaju žgaravicu. 

Od ovog trenutka masna i začinjena hrana više ne smije biti na jelovniku – ili barem ne tako često. Umjesto toga, birajte hranu koja se lako probavlja, poput riže, nemasnog mesa i povrća. Alkohol i nikotin treba potpuno izbaciti jer povećavaju stvaranje želučane kiseline.
 

Prekomjerna tjelesna težina kao faktor rizika

Pretilost ne samo da potiče bolesti srca i krvnih žila, već i razvoj žgaravice - a posebno višak masnih naslaga u predjelu trbuha brzo pritišće želudac.

Određene namirnice mogu značajno povećati proizvodnju želučane kiseline. Zato se takva jela mogu naći samo u malim količinama i vrlo rijetko na tanjurima ljudi koji imaju problema sa žgaravicama. Neki od njih su na primjer:

//    gazirana pića;

//kava;

//sokovi;

//voćni čajevi;

//slatkiši;

//bijeli kruh i dvopek;

//masno meso i kobasičarski proizvodi;

//vrlo kiselo voće, poput kivija, mandarina ili trešanja;

//mahunarke;

//tijesto;

//masni mliječni proizvodi;

//gotova jela.
 

Većina oboljelih dobro podnosi cjelovite namirnice, namirnice s niskim udjelom masti i kiselina, kao i negazirana i nezaslađena pića.

Određene navike mogu uzrokovati želučane probleme nakon jela.

Međutim, na vašu sklonost žgaravici ne utječe samo ono što jedete – način na koji jedete također igra važnu ulogu. Prednost više manjih obroka raspoređenih tijekom dana je u tome što se želudac ne opterećuje, pa u miru melje i probavlja hranu.

Također se preporučuje da dva do tri sata prije spavanja ili vježbanja ne jedete ništa. I posljednji savjet: nemojte jesti prebrzo. Polako, ali sigurno – isto vrijedi i za vaš želudac. Ako velika količina hrane uđe u želudac prebrzo, on će odgovoriti stvaranjem velikih količina kiseline.

Utjecaj prehrane na stvaranje želučane kiseline

Želudac proizvodi želučani sok cijeli dan - i to bez vanjskog okidača. Želučana kiselina, s druge strane, nastaje tek kada čovjek stvarno unese hranu u organizam. Stoga nije nužno da dijelovi obroka dospiju u želudac: a osjetilni podražaji, poput pogleda na ukusnu hranu ili njezina mirisa, sasvim su dovoljni da pokrenu proizvodnju u želucu.

Glavni razlog zašto se želučana kiselina ne izlučuje kontinuirano je njena agresivnost. Ako bi dugo bio prisutan u želucu bez odgovarajućeg zadatka, mogao bi tamo i u jednjaku izazvati veliku štetu. Postoji nekoliko zaštitnih mehanizama koji sprječavaju oštećenje stijenke želuca tijekom probave:

//Želučana sluz sprječava izravan kontakt želučane kiseline sa stijenkom želuca.

//Sluznica želuca izlučuje bikarbonat koji je sastavni dio želučane sluzi i u njoj doprinosi neutralizaciji želučane kiseline.

Zbog toga se stanice želučane sluznice odlikuju velikom moći samoizlječenja - manja oštećenja redovito se uklanjaju, a stare i istrošene stanice sluznice obnavljaju. Prokrvljenost također potiče tzv hormon zaštite želuca (prostaglandin E2).

No, ni ti zaštitni mehanizmi ne mogu ništa protiv previše želučane kiseline. Određena hrana može izazvati ovu prekomjernu proizvodnju. Njihova konzumacija potiče stvaranje kiseline pa je, između ostalog, odgovorna i za žgaravicu. Ne morate se tek tako pomiriti sa želučanim problemima: Rupurut® može vezati višak kiseline, zaštititi sluznicu i podržati je u njenom prirodnom funkcioniranju.