Ovako možete učinkovito smanjiti količinu želučane kiseline.
Sažetak
Mučnina, žgaravica, bolovi u želucu – previše želučane kiseline može otežati život. U vezi s time pojavljuju se brojni simptomi i problemi s probavom. Uzroke ponekad nije baš ni tako jednostavno otkriti, što podrazumijeva mnogo muka za sve pogođene osobe. Uglavnom ih muči jedno pitanje: kako mogu smanjiti količinu suvišne želučane kiseline?
Liječenje bolesti
Najvažniji zadatak mora biti pronalaženje uzroka za prekomjerni nastanak želučane kiseline jer se iza toga može kriti i bolest. Bolesti kao što su:
//čir na želucu,
//čir na dvanaestercu i
//žgaravice i loša probava zbog prekomjernog lučenja želučane kiseline
često se povezuju sa prekomjernom količinom želučane kiseline i s povezanim problemima sa želucem. Ako liječnik jedno od ovoga prepozna kao uzrok, primijenit će idealno prilagođeno liječenje – takvo liječenje pomaže u smanjenju želučane kiseline i time ublažava neugodne i rizične simptome.
Razmatranje prehrane
Kod nekih je ljudi prekomjerna količina želučane kiseline posljedica nepravilne prehrane. Ljudi koji nemaju simptome rijetko pomisle na utjecaje hrane na želudac i tako hrana bogata kiselinama i mastima često završi na tanjuru. Velika količina danas omiljenih namirnica prilično opterećuje želudac. Bijeli kruh, citrusi, gazirana pića i slične namirnice povećavaju lučenje želučane kiseline.
Ako želite smanjiti želučanu kiselinu, morate početi od prehrane. To znači da će biti potrebno izbjegavati namirnice za koje se smatra da oslobađaju želučanu kiselinu. Njihovo mjesto na jelovniku trebale bi zauzeti alkalne namirnice, kao što su banane, nemasno meso i integralni proizvodi.
Gumama za žvakanje protiv pretjerane količine želučane kiseline.
Da biste spriječili nastanak žgaravice, možete posegnuti gumama za žvakanje. Gume za žvakanje potiču proizvodnju sline, a ona može neutralizirati želučanu kiselinu i zaštiti jednjak.
Ipak, budite oprezni – radi dobrobiti svojih zuba bolje je da žvačete proizvode bez šećera!
Smanjite želučanu kiselinu tako što ćete smanjiti stres
Stres ima važnu ulogu u razvoju želučanih problema povezanih s kiselinom. Živčani sustav koji usklađuje probavne procese time je nadražen i može stimulirati želučane živce da šalju pogrešne signale.
Na taj način pogrešno stimulirani živci izdaju „naredbu” za povećanje proizvodnje želučane kiseline, koje stanice sluznice želuca moraju pratiti. Ako uspijete smanjiti stres ili se bar donekle opuštenije suočavati sa stresom i vremenskim pritiskom, npr. učenjem tehnika za opuštanje, to može pozitivno utjecati na vaš želudac.
Izbjegavanje određenih tvari
Pušači i ljubitelji kave, obratite pažnju – prevelike količine želučane kiseline možemo pripisati i kavi i nikotinu. Obje tvari, baš kao i alkohol, potiču nastanak želučane kiseline. Naravno, navike nije moguće promijeniti preko noći, ali ipak pokušajte smanjiti unos kave i cigareta – želudac će vam biti zahvalan.
IPP i antacidi imaju različit mehanizam djelovanja
Osim opisanih metoda liječenja viška želučane kiseline i žgaravice problemi kod pacijenta mogu se ublažavati i lijekovima. Najčešće se koriste inhibitori protonske pumpe i antacidi koji imaju različit mehanizam djelovanja.
Ako želučane kiseline ima previše, ona se veže – a istovremeno se aktivira zaštitni mehanizam sluznice želuca.